Zajęcia kulinarne „ Zdrowie na talerzu”
W kwietniu w każdej grupie odbyły się zajęcia kulinarne „Zdrowie na talerzu”.
Dzieci z grupy 1 przygotowały pyszną sałatkę z gotowanych warzyw, która zawierała: marchewki, pietruszki, jabłka, ziemniaki, jajka i selera. Na końcu dzieci wymieszały sałatkę.
Dzieci z grup 2, 3, 5, 8 przygotowały zdrowe i kolorowe kanapki, które były wykonane z: wędliny, sałaty, papryki, rzodkiewki, sera, ogórka i pomidora. Dzieci samodzielnie wykonały pyszne kanapki.
Dzieci z grupy 4 przygotowały wiosenną sałatkę z nowalijek: ogórek zielony, pomidor, pomidorki koktajlowe, mix sałat, papryka żółta i czerwona, szczypiorek. Same myły warzywa, obierały i kroiły, a na końcu mieszały.
Dzieci z grupy 6 wykonały pyszne szaszłyki z owoców takich jak: kiwi, banan, winogrona, jabłka. Samodzielnie obierały i kroiły owoce, następnie nakładały na patyki do szaszłyków
Dzieci z grupy 7 wykonały zdrową sałatkę z: sałat różnego rodzaju z rukolą, ogórków zielonych, papryki czerwonej, kiełków słonecznika i sera mozzarella.
Dzięki tym zajęciom kulinarnym dzieci utrwaliły zasady zdrowego odżywiania, Podczas zajęć dzieci pamiętały o zasadach używania ostrych przedmiotów( noże). Dzieci bardzo chętnie uczestniczyły w zajęciach. Przygotowane przez siebie kanapki, sałatki i szaszłyki dzieci zjadły z wielką przyjemnością.