Jadłospis
Jadłospis 20-24.10.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 20.10.2025 | Bułka grahamka z masłem, ser żółty, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, banan | Krupnik z ziemniakami i mięsem, makaron z soczewicą i pomidorami, ogórek konserwowy, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, awokado, pomidor, herbata czarna z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 21.10.2025 | Płatki kukurydziane na mleku, rogal z masłem, miód, jabłko, mango | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot | Chleb mazurski z masłem, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, miód | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 22.10.2025 | Bufet szwedzki: chleb powszedni z masłem, jajko na twardo, ser biały, kabanosy, sałata, szczypior, pomidorki cherry, rzodkiewka, mleko, jabłko, pomarańcza | Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami, placki dyniowe z sosem cacyki, kompot | Chleb lniany z masłem, pasztet mięsny, kalarepka, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 23.10.2025 | Płatki owsiane na mleku, bułka kajzerka z masłem, serek almette, papryka, jabłko, kiwi | Zupa kalafiorowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, buraki zasmażane, sok | Chleb tygrysi z masłem, sałata, wędlina, kiszony ogórek, herbata czarna z goździkami i limonką |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 24.10.2025 | Bułka ze szpinakiem, masło, parówka, pomidor, szczypior, kawa zbożowa, jabłko, melon | Kasza manna na rosole, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Budyń z żurawiną, ciastka, winogrono |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
Jadłospis 27-31.10.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 27.10.2025 | Płatki gryczane na mleku, bułka paryska z masłem, miód, jabłko, gruszka | Zupa z soczewicy z ziemniakami i mięsem, szpinakowe naleśniki z serem białym, jogurtem i kiełkami słonecznika, marchewka do chrupania, kompot | Chleb graham z masłem, wędlina, papryka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 28.10.2025 | Chleb dyniowy z masłem, serek śniadaniowy, pomidorki cherry kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, banan | Zupa pomidorowa z makaronem, pieczeń rzymska, sos chrzanowy, purre ziemniaczane z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta rybna, ogórek konserwowy, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, ryba, jaja | |
ŚRODA 29.10.2025 | Bufet szwedzki: chleb lniany z masłem, wędlina, ser żółty, pasta jajeczna, sałata, papryka, ogórek zielony, jabłko, winogrono | Kapuśniak z włoskiej kapusty z ziemniakami, potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem, kompot | Kisiel z jabłkiem, baton zbożowy, bakalie |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, orzechy | |
CZWARTEK 30.10.2025 | Bułka orkiszowa z masłem, twarożek ze szczypiorkiem rzodkiewka, mleko z miodem, jabłko, kiwi | Szczawiowa z jajkiem, wątróbka drobiowa duszona z szalotką, ziemniaki z koperkiem, sałata z jogurtem, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasztet, kiszony ogórek, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, miód | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 31.10.2025 | Zacierka na mleku, bułka ze szpinakiem, masło, ser żółty, pomidor, szczypior, jabłko, mango | Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym, kotlety rybne, ziemniaki puree, kapusta kiszona zasmażana, kompot | Chleb żytni domowy z masłem, wędlina, pieczony burak, herbata czarna z imbirem i pomarańczą |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |
