Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis



 

Jadłospis 14.11-18.11.2022

PONIEDZIAŁEK

2022-11-14

bufet szwedzki: chleb powszedni z masłem, jajko przepiórcze, wędlina, ser żółty, papryka, ogórek zielony, szczypior, herbata owocowa, gruszka, jabłko

zalewajka z ziemniakami i kiełbasą, makaron z białym serem i brzoskwiniami, jogurt truskawkowy

pieczywo mieszane z masłem, pieczeń z indyka, ogórek konserwowy, herbata ziołowa

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

WTOREK

2022-11-15

płatki owsiane na mleku, bułka grahamka z masłem, ser salami, pomidor, szczypior, kaki, jabłko

rosół z komosą ryżową i tartą marchewką, kotlet schabowy, ziemniaki, warzywa gotowane, napój z siemia lnianego z cytrusami

chleb powszedni z masłem, sałata, wędlina, ogórek kiszony, herbata owocowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

ŚRODA

2022-11-16

płatki z mlekiem, chałka z masłem, serek waniliowy, banan, jabłko

zupa jarzynowa zabielana z fasolką szparagową i ziemniakami, kasza jęczmienna, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, kiszony ogórek, kompot

chleb powszedni z masłem, pasztet mięsny, papryka czerwona, herbata czarna

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

CZWARTEK

2022-11-17

chleb tygrysi z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i tartą rzodkiewką, ogórek zielony, szczypior, kakao, winogrono, jabłko

krem z białych warzyw z prażonym słonecznikiem, kopytka, gulasz wołowy, buraczki gotowane, sok

chleb powszedni z masłem, humus klasyczny, pomidor, herbata ziołowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,7

PIĄTEK

2022-11-18

bufet szwedzki: chleb sojowy z masłem, pasta jajeczna, wędlina, ser żółty, pomidorki cherry, ogórek kiszony, kakao, jabłko, kiwi

zupa wiśniowa z makaronem, kotlety rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

pieczywo chrupkie z masłem, sałata, wędlina drobiowa, herbata owocowa

Alergeny: 1,3,6,7

Alergeny: 1,3,4,7

Alergeny: 1,7

 

 

Jadłospis 21.11-25.11.2022

PONIEDZIAŁEK

2022.11.21

BUFET SZWEDZI: chleb razowy z masłem, pasta z białego sera z pomidorami, jajko na twardo, wędlina, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka, pomidor, mleko z miodem, jabłko gruszka,

zupa ogórkowa z ryżem, filet z kurczaka w sezamie, ziemniaki z koperkiem, gotowane mini marchewki polane masłem, kompot

chleb powszedni z masłem, wędlina, pomidor, ogórek kiszony, herbata ziołowa

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

WTOREK

2022.11.22

płatki z mlekiem, bułka kajzerka z masłem, dżem, jabłko, winogrono

barszcz czerwony zabielany z tartym burakiem i ziemniakami, kotlet mielony, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot

chleb graham z masłem, ser żółty, papryka czerwona, bawarka

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

ŚRODA 

2022.11.23

ŚNIADANIE PROPOZYCJA GRUPY II                                                        chleb kukurydziany z masłem, polędwica z kurczaka, serek almette, rzodkiewka, papryka żółta, szczypiorek, kawa inka z mlekiem, banan, jabłko

pieczarkowa z makaronem, wątróbka drobiowa duszona z szalotką, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

chleb powszedni z masłem, sałata, wędlina, pomidor, herbata owocowa z imbirem

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

CZWARTEK 2022.11.24

granola z mlekiem, rogal z masłem, serek waniliowy, jabłko, melon

grochówka z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz wołowy, ogórek konserwowy, kompot

chleb mazurski z masłem, paprykarz warzywny, kalarepka, herbata ziołowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,9

Alergeny: 1,7

PIĄTEK

2022.11.25

BUFET SZWEDZKI: chleb z soją i słonecznikiem, masło, sałata roszpunka, ser żółty kabanosy, ser gusto, wędlina, pomidorki cherry, papryka, szczypior, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, kiwi

pomidorowa z ryżem, pulpety rybne w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

chleb powszedni z masłem, pasztet mięsny, ogórek zielony, herbata owocowa z pomarańczami

Alergeny: 1,6,7

Alergeny: 1,3,4,7,9

Alergeny: 1,7

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

 
 

1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie

 

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3. JAJA i produkty pochodne;

 

4. RYBY i produkty pochodne

 

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

 

6. SOJA i produkty pochodne

 

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

9. SELER i produkty pochodne

 

10. GORCZYCA i produkty pochodne

 

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

 

12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

 

13. ŁUBIN i produkty pochodne

 

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.