Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis



 

Jadłospis 13.03-17.03.2023

PONIEDZIAŁEK

2023-03-13

Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka z masłem, serek śniadaniowy, papryka, jabłko, kiwi

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Chleb mazurski z masłem, salami, ogórek kiszony, herbata owocowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

WTOREK

2023-03-14

Bufet szwedzki: Chleb graham z masłem, ser żółty, pasztet warzywny, jajko na twardo, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kakao, mus owocowy, jabłko

Zalewajka z ziemniakami i białą kiełbasą, spaghetti z soczewicą i pomidorami, ogórek kiszony, kompot

chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek konserwowy, mięta

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,3,4,7

ŚRODA

2023-03-15

bułka paryska z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, mandarynki, jabłko

ryżanka, wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki, mizeria,  kompot

chleb lniany z masłem, ser żółty, papryka, herbata owocowa z pomarańczą i goździkami

Alergeny: 1,7

1,7,9

Alergeny: 1,7

CZWARTEK

2023-03-16

płatki z mlekiem, chleb tygrysi z masłem, serek almette, pomidor, szczypior, jabłko, melon

rosół z lanymi kluskami, medalion drobiowy z sezamem, i siemieniem lnianym, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot

budyń z musem owocowym, baton wielozbożowy, bakalie

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9,11

Alergeny:  1,7,8

PIĄTEK

2022-03-17

bułka kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa inka z mlekiem, banan, jabłko

barszcz czerwony z pierożkami łosoś pieczony, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot

chleb żytni domowy z masłem, pasta z szynki, pomidor, herbata ziołowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,4,9

Alergeny: 1,3,7

 

 

Jadłospis 20.03-24.03.2023

PONIEDZIAŁEK

2023.03.20

Chałka z masłem, serek waniliowy, mleko, jabłko, gruszka

Zupa marchewkowa z kaszą manną, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

chleb mazurski z masłem, wędlina, pomidor, kalarepka, herbata owocowa z imbirem, cytryną i miodem

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

WTOREK

2023.03.21

śniadanie propozycja gr.6: pasta z awokado, pasta rybna, pasta twarogowa z pomidorami, ogórek zielony, papryka, pomidorki cherry, bagietka z masłem, kawa zbożowa z mlekiem, melon, jabłko

Zupa porowa z ziemniakami, gotowany schab z sosem chrzanowo-maślanym, kasza pęczak, mini marchewki z masłem, sok

chleb kukurydziany z masłem, paprykarz warzywny, ogórek konserwowy, herbata owocowa z pomarańczą i goździkami

Alergeny: 1,3,4,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

ŚRODA 

2023.03.22

bułka grahamka z masłem, serek topiony, pomidor, szczypior, mleko z miodem, kiwi, jabłko

Zupa wiśniowa z makaronem, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot

chleb powszedni z masłem, pasta jajeczna, papryka, herbata czarna

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,3,7

CZWARTEK 2023.03.23

chleb tygrysi z masłem, szynka, ser żółty, jajka przepiórcze, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, winogrono

Ogórkowa z ziemniakami, kopytka, bitki wołowe w sosie własnym, buraczki zasmażane, kompot

kisiel z jabłkiem, baton wielozbożowy, bakalie, smoczy owoc

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,3,7,8

PIĄTEK

2023.03.24

bułka paryska z masłem, ser biały, szczypiorek, tarta rzodkiewka, kakao, jabłko, banan

Pomidorowa z makaronem, ryba panierowana, puree ziemniaczane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

chleb żytni domowy z masłem, wędlina, ogórek konserwowy, herbata owocowa z imbirem i goździkami

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,4,7,9

Alergeny: 1,7

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

 
 

1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie

 

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3. JAJA i produkty pochodne;

 

4. RYBY i produkty pochodne

 

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

 

6. SOJA i produkty pochodne

 

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

9. SELER i produkty pochodne

 

10. GORCZYCA i produkty pochodne

 

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

 

12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

 

13. ŁUBIN i produkty pochodne

 

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.