Jadłospis
Jadłospis 13.03-17.03.2023 | |||
PONIEDZIAŁEK 2023-03-13 | Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka z masłem, serek śniadaniowy, papryka, jabłko, kiwi | Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot | Chleb mazurski z masłem, salami, ogórek kiszony, herbata owocowa |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,3,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
WTOREK 2023-03-14 | Bufet szwedzki: Chleb graham z masłem, ser żółty, pasztet warzywny, jajko na twardo, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kakao, mus owocowy, jabłko | Zalewajka z ziemniakami i białą kiełbasą, spaghetti z soczewicą i pomidorami, ogórek kiszony, kompot | chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek konserwowy, mięta |
Alergeny: 1,3,7 | Alergeny: 1,7,9 | Alergeny: 1,3,4,7 | |
ŚRODA 2023-03-15 | bułka paryska z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, mandarynki, jabłko | ryżanka, wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniaki, mizeria, kompot | chleb lniany z masłem, ser żółty, papryka, herbata owocowa z pomarańczą i goździkami |
Alergeny: 1,7 | 1,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
CZWARTEK 2023-03-16 | płatki z mlekiem, chleb tygrysi z masłem, serek almette, pomidor, szczypior, jabłko, melon | rosół z lanymi kluskami, medalion drobiowy z sezamem, i siemieniem lnianym, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot | budyń z musem owocowym, baton wielozbożowy, bakalie |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,3,7,9,11 | Alergeny: 1,7,8 | |
PIĄTEK 2022-03-17 | bułka kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa inka z mlekiem, banan, jabłko | barszcz czerwony z pierożkami łosoś pieczony, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot | chleb żytni domowy z masłem, pasta z szynki, pomidor, herbata ziołowa |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,4,9 | Alergeny: 1,3,7 |
Jadłospis 20.03-24.03.2023 | |||
PONIEDZIAŁEK 2023.03.20 | Chałka z masłem, serek waniliowy, mleko, jabłko, gruszka | Zupa marchewkowa z kaszą manną, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot | chleb mazurski z masłem, wędlina, pomidor, kalarepka, herbata owocowa z imbirem, cytryną i miodem |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,3,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
WTOREK 2023.03.21 | śniadanie propozycja gr.6: pasta z awokado, pasta rybna, pasta twarogowa z pomidorami, ogórek zielony, papryka, pomidorki cherry, bagietka z masłem, kawa zbożowa z mlekiem, melon, jabłko | Zupa porowa z ziemniakami, gotowany schab z sosem chrzanowo-maślanym, kasza pęczak, mini marchewki z masłem, sok | chleb kukurydziany z masłem, paprykarz warzywny, ogórek konserwowy, herbata owocowa z pomarańczą i goździkami |
Alergeny: 1,3,4,7 | Alergeny: 1,3,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
ŚRODA 2023.03.22 | bułka grahamka z masłem, serek topiony, pomidor, szczypior, mleko z miodem, kiwi, jabłko | Zupa wiśniowa z makaronem, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot | chleb powszedni z masłem, pasta jajeczna, papryka, herbata czarna |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,3,7 | Alergeny: 1,3,7 | |
CZWARTEK 2023.03.23 | chleb tygrysi z masłem, szynka, ser żółty, jajka przepiórcze, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, winogrono | Ogórkowa z ziemniakami, kopytka, bitki wołowe w sosie własnym, buraczki zasmażane, kompot | kisiel z jabłkiem, baton wielozbożowy, bakalie, smoczy owoc |
Alergeny: 1,3,7 | Alergeny: 1,3,7,9 | Alergeny: 1,3,7,8 | |
PIĄTEK 2023.03.24 | bułka paryska z masłem, ser biały, szczypiorek, tarta rzodkiewka, kakao, jabłko, banan | Pomidorowa z makaronem, ryba panierowana, puree ziemniaczane z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot | chleb żytni domowy z masłem, wędlina, ogórek konserwowy, herbata owocowa z imbirem i goździkami |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,3,4,7,9 | Alergeny: 1,7 |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |