Jadłospis
Jadłospis 16.12- .20.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024-12-16 | Płatki z mlekiem, bułka kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, jabłko, bakalie | Zupa z soczewicy z ziemniakami, makaron razowy z duszonym indykiem i mini marchewkami, kompot | Chleb mazurski z masłem, wędlina, ogórek kiszony, herbata czarna z cytrusami i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: seler, gluten, mleko | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024-12.17 | Bufet szwedzki: Chleb marchewkowy z masłem, pasta jajeczna, kabanosy, ser żółty, sałata, papryka, ogórek zielony, kawa inka z mlekiem, jabłko, kaki | Zupa pomidorowa z ryżem, polędwiczki wieprzowe panierowane, puree ziemniaczane z koperkiem, gotowany brokuł polany rumiana bułką, sok | Chleb powszedni z masłem, humus, ogórek konserwowy, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024-12-18 | Chleb żytni domowy z masłem, ser topiony w plastrach, dżem, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, banan | Rosół z makaronem, wątróbka drobiowa duszona z szalotką, ziemniaki, surówka z kalarepki, kompot | Chleb powszedni z masłem, parówka na ciepło, ketchup, ogórek zielony, herbata ziołowa z cytryną |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024-12-19 | Kasza manna na mleku, chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, jabłko, winogrono | Barszcz czerwony z uszkami, ryba panierowana, ziemniaki, kapusta z grochem, kompot z suszu | Ciasta wigilijne, mandarynki, bakalie, herbata czarna z pomarańczami i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024-12-20 | Bufet szwedzki: Chleb z soją i słonecznikiem, masło, serek almette, pasta z awokado, wędlina, rzodkiewka, szczypior, kawa zbożowa, jabłko, gruszka | Zupa szczawiowa z jajkiem, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, herbata owocowa z imbirem i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 23.12-31.12.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024.12.23 | Płatki owsiane na mleku, chałka z masłem, miód, jabłko, mandarynki | Zupa marchewkowa z kaszą kukurydzianą, kotlet mielony, ziemniaki, ogórek konserwowy, kompot | Chleb mazurski z masłem, wędlina, papryka, bawarka |
Alergeny: mleko, gluten, miód | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024.12.24 | Bufet szwedzki: chleb powszedni z masłem, kabanosy, jajko na twardo, ser żółty, sałata, ogórek zielony, pomidor, kakao, jabłko, bakalie | Ryżanka z indykiem, naleśniki z dżemem, brzoskwinie, sok | Bułka paryska z masłem, wędlina, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten, jajko | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024.12.27 | Chleb powszedni z masłem, jajecznica, pomidor, szczypior, mleko, jabłko | Zupa wiśniowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, sok | Chleb powszedni z masłem, pasztet, ogórek konserwowy, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PONIEDZIAŁEK 2024.12.30 | Bufet szwedzki: chleb powszedni z masłem, ser żółty, serek topiony, wędlina, pomidor, rzodkiewka, awokado, szczypior, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, melon | Krupnik z ziemniakami, jajko w sosie chrzanowym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot | Chleb powszedni z masłem, sałata, wędlina, ogórek zielony, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024.12.31 | Chleb powszedni z masłem, serek śniadaniowy, rzodkiewka, szczypior, kakao, jabłko, pomarańcza | Zupa pomidorowa z makaronem, gulasz wieprzowy, kasza, surówka z warzyw mieszanych, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, ryba, jaja |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |