Jadłospis
Jadłospis 02.09 - 06.09.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024-09-02 | Chleb powszedni z masłem, serek śniadaniowy, pomidor polny, kakao, jabłko, maliny | Zupa z soczewicy z mięsem i warzywami, makaron z truskawkami i jogurtem, kompot | Chleb powszedni z masłem, sałata, wędlina, ogórek zielony, mięta |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, jaja, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024-09.03 | Płatki jaglane z mlekiem, bułka kajzerka z masłem jajko na twardo, papryka czerwona, szczypior, jabłko, borówka amerykańska | Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym, filet z indyka w sezamie, ziemniaki z koperkiem, kalafior z masłem i rumianą bułką, sok | Budyń czekoladowy, ciasteczka maślane, banan |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024-09-04 | Chleb powszedni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa zbożowa, jabłko, śliwki | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, gulasz wieprzowy, kasza gryczana, buraki zasmażane, kompot | Chleb lniany z masłem, sałata, pasta z szynki, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024-09-05 | Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem, dżem, jabłko, arbuz | Zacierka na rosole, kotlet mielony, puree ziemniaczano koperkowe, sałata z jogurtem, sok | Chleb żytni domowy z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek konserwowy, pokrzywa |
Alergeny: mleko, gluten, orzechy | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba | |
PIĄTEK 2024-09-06 | Bufet szwedzki: Chleb z soją i słonecznikiem, masło, jajka przepiórcze, kabanosy, ser żółty, pomidorki cherry, ogórek zielony, kawa inka z mlekiem, jabłko, kiwi | Zupa marchewkowa z kasza, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, kompot | Chleb powszedni z masłem, rukola, wędlina, pomidor, szczypior, herbata owocowa z pomarańczami |
Alergeny: mleko, gluten, soja | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 09.09-13.09.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024.09.09 | Bułka kajzerka z masłem, serek almette, ogórek zielony, kakao, jabłko, gruszka | Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą, pierogi leniwe z masłem cynamonowym, ananas, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasztet mięsny, papryka, awokado, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024.09.10 | Lane kluski na mleku, chleb z żurawiną, masło, serek waniliowy, jabłko, śliwki | Krem dyniowy z grzankami, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty, sok | Chleb powszedni z masłem, szynka, sałata, pomidor polny, bawarka |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024.09.11 | Bułka paryska z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, jabłko, borówka amerykańska | Kasza manna na rosole, pieczony łosoś, ziemniaki, gotowany brokuł z masłem i rumianą bułką , kompot | Chleb lniany z masłem, ser żółty, papryka, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024.09.12 | Chleb tygrysi z masłem, ser biały, rzodkiewka, szczypior, mleko, jabłko, banan | Pieczarkowa z makaronem, medalion z kurczaka, puree ziemniaczano marchewkowe, sałata z jogurtem, sok | Pieczywo ryżowe z masłem, wędlina, pomidor, herbata owocowa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024.09.13 | Bułka grahamka z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, arbuz | Szczawiowa z jajkiem, gulasz wołowy, kasza pęczak, kiszony ogórek, kompot | Chleb powszedni z masłem, humus z suszonymi pomidorami, kalarepka, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |