Jadłospis
Jadłospis 29-03.10.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 29.09.2025 | Bufet szwedzki: Bułka paryska z masłem, ser biały, wędlina, jajko na twardo, pomidor, ogórek kiszony, świeża bazylia, bawarka, jabłko, mandarynka | Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i mięsem, pierogi z serem białym, brzoskwinie, kompot | Chleb mazurski z masłem, wędlina, ogórek zielony, herbata z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 30.09.2025 | Bułka grahamka z masłem, ser żółty, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, maliny | Krupnik z ziemniakami, makaron spaghetti z mięsem i pomidorami, ogórek konserwowy, kompot | Chleb powszedni z masłem, humus, pomidor, herbata czarna z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 01.10.2025 | BUFET SZWEDZKI: chleb mazurski z masłem, ser żółty, jajka przepiórcze, wędlina, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kakao, jabłko, winogrono | Zupa pieczarkowa z makaronem, filet z kurczaka w sezamie, ziemniaki z koperkiem, buraczki na ciepło, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba | |
CZWARTEK 02.10.2025 | Bułka ze szpinakiem, masło, ser biały kanapkowy, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, banan | Zupa wiśniowa z makaronem, duszona ryba w sosie cytrynowym, ziemniaki z koperkiem, kalafior romanesco, kompot | Chleb tygrysi z masłem, wędlina, papryka, herbata czarna z pomarańczami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 03.10.2025 | Płatki gryczane z mlekiem, chałka z masłem, dżem, jabłko, mango | Barszcz ukraiński z ziemniakami, kasza jęczmienna, gulasz wołowy, ogórek kiszony, kompot | Chleb z soją i słonecznikiem z masłem, humus z pomidorami, ogórek konserwowy, herbata miętowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, soja |
Jadłospis 06-10.10.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 06.10.2025 | Chleb mazurski z masłem, jajecznica, pomidor, szczypior, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, mus owocowy | Zupa ogórkowa z indykiem i ziemniakami, placki z dyni z jogurtem, surówka z warzyw mieszanych z porem, kompot | Bułka paryska z masłem wędlina, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, jaja | |
WTOREK 07.10.2025 | Granola z mlekiem, chleb kukurydziany z masłem, serek almette, szczypior, rzodkiewka, jabłko, winogrono | Zupa pomidorowa z makaronem, wątróbka drobiowa z szalotką, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z awokado, papryka czerwona, herbata ziołowa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 08.10.2025 | BUFET SZWEDZKI: chleb powszedni z masłem, serek topiony, pasta jajeczna, kabanosy, sałata, pomidorki cherry, ogórek zielony, kawa inka z mlekiem, jabłko, gruszka | Jarzynowa z ziemniakami, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepki i jabłka, kompot | Chleb lniany z masłem, wędlina, kiszony ogórek, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 09.10.2025 | Kasza manna na mleku, bułka kajzerka z masłem, ser żółty, papryka, jabłko, banan | Zacierka na rosole, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane, kompot | Chleb tygrysi z masłem, paprykarz z kaszą jaglaną, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 10.09.2025 | Chleb żytni domowy z masłem, parówka, ogórek zielony, ketchup, bawarka, jabłko, kiwi | Ryżanka, łosoś w sosie białym z makaronem i brokułami, kompot | bułka paryska z masłem, sałata, szynka krucha, papryka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |