Jadłospis
Jadłospis 02.12- 06.12.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024-12-02 | Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka z masłem, serek topiony, pomidorki cherry, jabłko, mus owocowy, bakalie | Rosół z makaronem, medalion z kurczaka w sezamie, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot | Chleb mazurski z masłem, humus, kiszony ogórek herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024-12.03 | Bufet szwedzki: chleb powszedni z masłem, wędlina, jajko na twardo, ser żółty, sałata, ogórek zielony, papryka, jabłko, winogrono | Krupnik z ziemniakami, makaron z indykiem w sosie curry, kalafior romanesco, sok | Chleb dyniowy z masłem, pasztet, kalarepka, herbata czarna z cytryną i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba | |
ŚRODA 2024-12-04 | Kasza kukurydziana na mleku, rogal z masłem, serek waniliowy, banan, jabłko, | Pieczarkowa z makaronem, zraziki wieprzowe duszone z szalotką, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot | Chleb lniany z masłem, filet maślany z indyka, ogórek konserwowy, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024-12-05 | Bufet szwedzki: Chleb graham z masłem, serek śniadaniowy, pasta z awokado, ser żółty, rzodkiewka, szczypior, kawa zbożowa, jabłko, kaki | Zupa kalafiorowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, buraczki zasmażane, sok | Chleb powszedni z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata owocowa z pomarańczami i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, ryba, jaja | |
PIĄTEK 2024-12-06 | Granola z mlekiem, bułka paryska z masłem, jajecznica, pomidor, jabłko, pomarańcza | Zupa wiśniowa z makaronem, kotlety rybne, ziemniaki z koperkiem, kapusta zasmażana, kompot | Chleb mazurski z masłem, sałata, schab kruchy, ogórek zielony, bawarka |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 09.12-13.12.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024.12.09 | Chleb powszedni z masłem, ser biały krajanka półtłusty, szczypior, pomidorki cherry, kakao, jabłko, melon | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i tartymi burakami, ryż z jabłkiem i polewą jogurtową, brzoskwinie i ananasy, kompot | Chleb mazurski z masłem, pasta jajeczna, papryka, herbata z limonką i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, jaja | |
WTOREK 2024.12.10 | Bufet szwedzki: chleb marchewkowy z masłem, jajka przepiórcze, kabanosy, ser topiony, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, pomidor, kawa inka z mlekiem, jabłko, bakalie | Pomidorowa z makaronem, puree ziemniaczane z koperkiem, kotlet mielony, surówka z białej kapusty, sok | Kisiel z malinami, ciasto drożdżowe, banan |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024.12.11 | Płatki ryżowe na mleku, chleb lniany z masłem, ser żółty, papryka, jabłko, winogrono | Zupa jarzynowa z ziemniakami i mięsem, spaghetti z soczewicą i pomidorami, ogórek kiszony, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z szynki, kalarepka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024.12.12 | Bufet szwedzki: Chleb tygrysi z masłem, ser gusto, humus, wędlina drobiowa, sałata, awokado, pomidor, ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, mandarynka | Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane, sok | Chleb powszedni z masłem, pasztet, ogórek zielony, mięta z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024.12.13 | Płatki z mlekiem, chałka z masłem, serek waniliowy, gruszka, jabłko | Kasza manna na rosole, pieczony łosoś, ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot | Chleb graham z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba | Alergeny: mleko, gluten |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |