Jadłospis
Jadłospis 18.09 - 22.09.2023 | |||
PONIEDZIAŁEK 2023-09-18 | Bułka grahamka z masłem, serek almette śmietankowy, papryka, kakao, jabłko, kiwi | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i tartym burakiem, schab gotowany w sosie chrzanowym, kasza gryczana biała, fasolka szparagowa, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
WTOREK 2023-09-19 | Płatki ryżowe z mlekiem, chałka z masłem, miód, jabłko, śliwka | Kasza manna na rosole, filet z kurczaka w sezamie, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot | Chleb mazurski z masłem, sałata, kiełbasa krakowska sucha, ogórek zielony, herbata czarna z pomarańczą i goździkiem |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,3,7,9,11 | Alergeny: 1,7 | |
ŚRODA 2023-09-20 | Bufet szwedzki: chleb żytni domowy z masłem, pasta jajeczna, kabanosy, ser salami, ogórek zielony, papryka, sałata, szczypior, mleko z miodem, jabłko, winogrono | Zupa z soczewicy z ziemniakami, makaron z serem białym, polewa jogurtowo - cynamonowa, brzoskwinie, kompot | Chleb powszedni z masłem, pierś z indyka, pieczony burak, rukola, herbata owocowa |
Alergeny: 1,3,7 | Alergeny: 1,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
CZWARTEK 2023-09-21 | Granola z mlekiem, bułka kajzerka z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, jabłko, brzoskwinia | Zupa pomidorowa z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot | Chleb tygrysi z masłem, humus klasyczny, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
PIĄTEK 2022-09-22 | Chleb powszedni z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, jabłko, bakalie | Zupa szczawiowa z jajkiem, ryba panierowana, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Budyń, baton wielozbożowy, banan, woda |
Alergeny: 1,7,8 | Alergeny: 1,3,4,7,9 | Alergeny: 1,7 |
Jadłospis 25.09-29.09.2023 | |||
PONIEDZIAŁEK 2023.09.25 | Bułka kajzerka z masłem, jajecznica, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, pomarańcza | Rosół z lanymi kluskami, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, ogórek konserwowy, kompot | Chleb mazurski z masłem, pasztet mięsny, ogórek zielony, bawarka |
Alergeny: 1,3,7 | Alergeny: 1,3,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
WTOREK 2023.09.26 | Kasza manna na mleku, rogal z masłem, konfitura z wiśni, jabłko, melon | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ziemniakami, kasza jęczmienna, gulasz wołowy, buraczki gotowane, kompot | Chleb marchewkowy z masłem, sałata, schab kruchy, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
ŚRODA 2023.09.27 | Bufet szwedzki: Chleb powszedni z masłem, jajka przepiórcze, ser żółty, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypior, sałata, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, śliwka | Ryżanka, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot | Kisiel z tartym jabłkiem, ciasteczka owsiane, banan |
Alergeny: 1,3,7 | Alergeny: 1,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
CZWARTEK 2023.09.28 | Płatki owsiane na mleku, bułka paryska z masłem, serek waniliowy, jabłko, kiwi | Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami i pomidorami, makaron z łososiem w sosie białym, brokuły gotowane, kompot | Chleb żytni domowy z masłem, sałata, salami, papryka, herbata owocowa |
Alergeny: 1,7 | Alergeny: 1,4,7,9 | Alergeny: 1,7 | |
PIĄTEK 2023.09.29 | Chleb z soją i słonecznikiem, masło, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, kakao, jabłko, gruszka | Zupa ,,Szreka,, z grzankami, medalion z kurczaka, ziemniaki, surówka z warzyw mieszanych, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny z kaszą jaglana, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: 1,6,7 | Alergeny: 1,3,7,9 | Alergeny: 1,7 |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |