Jadłospis
Jadłospis 19.05- 30.05.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 2025-05-19 | Płatki z mlekiem, bułka grahamka z masłem, ser biały, papryka, jabłko, kiwi | Kasza manna na rosole, kluski na parze, duszone polędwiczki wieprzowe, gotowana młoda kapusta, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta ze słonecznika, ogórek małosolny, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2025-05-20 | Bufet szwedzki, chleb marchewkowy z masłem, ser topiony, wędlina, jajka przepiórcze, sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem, gruszka, melon | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, naleśniki z musem jabłkowym, marchewka do chrupania, kompot | Bułka paryska z masłem, schab kruchy, papryka |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2025-05-21 | Kasza kukurydziana na mleku, chleb mazurski z masłem, serek almette, pomidor, szczypior, jabłko, pomarańcza | Zupa pomidorowa z ryżem, pieczone udziki, ziemniaki z koperkiem, sałata z jogurtem i rzodkiewką, kompot | Chleb powszedni z masłem, humus, kalarepka, herbata czarna z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2025-05-22 | Kluski lane na mleku, bułka kajzerka z masłem, ser żółty, papryka, jabłko, truskawki | Krupnik z ziemniakami, świderki z sosem bolognese, kiszony ogórek, kompot | Kisiel cytrynowy, baton wielozbożowy, banan |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2025-05-23 | Chleb powszedni z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, kawa inka z mlekiem, jabłko, borówka amerykańska | Zupa szczawiowa z jajkiem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Chleb mazurski z masłem, ser żółty, papryka, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 12.05-16.05.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 2025.05.26 | Chleb mazurski z masłem, serek kanapkowy, pomidor, szczypior, mleko z miodem, jabłko, kiwi | Botwina z ziemniakami, pulpety z indyka w sosie pomidorowym, ryż, surówka z pora, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, ryba, jaja | |
WTOREK 2025.05.27 | Płatki owsiane z mlekiem, chleb dyniowy z masłem, jajecznica, papryka, jabłko, truskawki | Krupnik z ziemniakami, wątróbka duszona z szalotką, ziemniaki, mizeria, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, sałata, kalarepka, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2025.05.28 | Chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidor, kakao, jabłko, winogrono | Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą, makaron z serem białym, świeży ananas, kompot | Chleb lniany z masłem, pasztet, ogórek małosolny, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, jaja, orzechy | |
CZWARTEK 2025.05.29 | Bułka grahamka z masłem, ser biały, rzodkiewka, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, bakalie | Rosół z lanymi kluskami, kotlet schabowy, puree ziemniaczane z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, napój z siemnienia lnianego z cytrusami | Czekoladowy deser chia z borówkami, pieczywo ryżowe |
Alergeny: mleko, gluten, orzechy | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2025.05.30 | Kasza manna na mleku, chleb powszedni z masłem, ser topiony, pomidor, jabłko, banan | Zupa wiśniowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki, kiszona kapusta zasmażana, kompot | Chleb z soją i słonecznikiem, masło, kiełbasa krakowska sucha, ogórek konserwowy, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |