Jadłospis
Jadłospis 16.06- 20.06.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 2025-06-16 | Bufet szwedzki: Chleb powszedni z masłem, ser biały, pasta z awokado, mus żurawinowy, szczypior, pomidor, ogórek małosolny, kakao, jabłko, gruszka | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i tartymi burakami, kotlety jajeczne, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, kompot | Bułka grahamka z masłem, pasztet mięsny, papryka, herbata ziołowa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: seler, gluten, mleko, jaja | Alergeny:mleko, gluten | |
WTOREK 2025-06-17 | Płatki ryżowe na mleku, bułka kajzerka z masłem, serek almette, rzodkiewka, jabłko, truskawki | Krupnik z ziemniakami, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym kluski kładzione, surówka z białej kapusty, kompot | Chleb marchewkowy z masłem, sałata, pierś maślana z indyka, ogórek małosolny, herbata owocowa
|
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2025-06-18 | Kasza manna na mleku, rogal z masłem, dżem, jogurt owocowy, jabłko, banan | Zupa jarzynowa, pieczone udziki, ziemniaki, sałata z jogurtem, napój z siemienia lnianego z cytrusami | Chleb dyniowy z masłem, pasta z tuńczyka, papryka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2025-06-19 ŚWIĘTO |
| ||
|
|
| |
PIĄTEK 2025-05-20 | Chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidor, mleko, jabłko, bakalie | Ryżanka, makaron razowy z truskawkami i polewą jogurtową, sok | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny, kiszony ogórek, herbata czarna
|
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 23.06-27.06.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 2025.06.23 | Płatki owsiane na mleku, bułka kajzerka z masłem, jajecznica, pomidor, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, gruszka | Ogórkowa z ziemniakami, filet z indyka w sosie curry, kasza kus kus, marchewka z groszkiem, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta ze słonecznika, ogórek konserwowy, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2025.06.24 |
|
|
|
|
|
| |
ŚRODA 2025.06.25 |
|
|
|
|
|
| |
CZWARTEK 2025.06.26 |
|
|
|
|
|
| |
PIĄTEK 2025.06.27 |
|
|
|
|
|
|
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |