Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis



 

Jadłospis 18.09 - 22.09.2023

PONIEDZIAŁEK

2023-09-18

Bułka grahamka z masłem, serek almette śmietankowy, papryka, kakao, jabłko, kiwi

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i tartym burakiem, schab gotowany w sosie chrzanowym, kasza gryczana biała, fasolka szparagowa, kompot

Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, herbata ziołowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,7

WTOREK

2023-09-19

Płatki ryżowe z mlekiem, chałka z masłem, miód, jabłko, śliwka

Kasza manna na rosole, filet z kurczaka w sezamie, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot

Chleb mazurski z masłem, sałata, kiełbasa krakowska sucha, ogórek zielony, herbata czarna z pomarańczą i goździkiem

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,3,7,9,11

Alergeny: 1,7

ŚRODA

2023-09-20

Bufet szwedzki: chleb żytni domowy z masłem, pasta jajeczna, kabanosy, ser salami, ogórek zielony, papryka, sałata, szczypior, mleko z miodem, jabłko, winogrono

Zupa z soczewicy z ziemniakami, makaron z serem białym, polewa jogurtowo - cynamonowa, brzoskwinie, kompot

Chleb powszedni z masłem, pierś z indyka, pieczony burak, rukola, herbata owocowa

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,7

CZWARTEK

2023-09-21

Granola z mlekiem, bułka kajzerka z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, jabłko, brzoskwinia

Zupa pomidorowa z ryżem, gulasz wołowy, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

Chleb tygrysi z masłem, humus klasyczny, ogórek kiszony, herbata czarna

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,7

PIĄTEK

2022-09-22

Chleb powszedni z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, jabłko, bakalie

Zupa szczawiowa z jajkiem, ryba panierowana, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

Budyń, baton wielozbożowy, banan, woda

Alergeny: 1,7,8

Alergeny: 1,3,4,7,9

Alergeny: 1,7

 

 

Jadłospis 25.09-29.09.2023

PONIEDZIAŁEK

2023.09.25

Bułka kajzerka z masłem, jajecznica, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, pomarańcza

Rosół z lanymi kluskami, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, ogórek konserwowy, kompot

Chleb mazurski z masłem, pasztet mięsny, ogórek zielony, bawarka

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

WTOREK

2023.09.26

Kasza manna na mleku, rogal z masłem, konfitura z wiśni, jabłko, melon

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i ziemniakami, kasza jęczmienna, gulasz wołowy, buraczki gotowane, kompot

Chleb marchewkowy z masłem, sałata, schab kruchy, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,7

ŚRODA 

2023.09.27

Bufet szwedzki: Chleb powszedni z masłem, jajka przepiórcze, ser żółty, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypior, sałata, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, śliwka

Ryżanka, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot

Kisiel z tartym jabłkiem, ciasteczka owsiane, banan

Alergeny: 1,3,7

Alergeny: 1,7,9

Alergeny: 1,7

CZWARTEK 2023.09.28

Płatki owsiane na mleku, bułka paryska z masłem, serek waniliowy, jabłko, kiwi

Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami i pomidorami, makaron z łososiem w sosie białym, brokuły gotowane, kompot

Chleb żytni domowy z masłem, sałata, salami, papryka, herbata owocowa

Alergeny: 1,7

Alergeny: 1,4,7,9

Alergeny: 1,7

PIĄTEK

2023.09.29

Chleb z soją i słonecznikiem, masło, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, kakao, jabłko, gruszka

Zupa ,,Szreka,, z grzankami, medalion z kurczaka, ziemniaki, surówka z warzyw mieszanych, kompot

Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny z kaszą jaglana, ogórek kiszony, herbata ziołowa

Alergeny: 1,6,7

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,7

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

 
 

1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie

 

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3. JAJA i produkty pochodne;

 

4. RYBY i produkty pochodne

 

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

 

6. SOJA i produkty pochodne

 

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

9. SELER i produkty pochodne

 

10. GORCZYCA i produkty pochodne

 

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

 

12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

 

13. ŁUBIN i produkty pochodne

 

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.