Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

 

 

Jadłospis 20-24.10.2025

PONIEDZIAŁEK

20.10.2025

Bułka grahamka z masłem, ser żółty, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, banan

Krupnik z ziemniakami i mięsem, makaron z soczewicą i pomidorami, ogórek konserwowy, kompot

Chleb powszedni z masłem, wędlina, awokado, pomidor, herbata czarna z cytrusami

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

WTOREK 

21.10.2025

Płatki kukurydziane na mleku, rogal z masłem, miód, jabłko, mango

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kotlet  mielony, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot

Chleb mazurski z masłem, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten, miód

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

ŚRODA

22.10.2025

Bufet szwedzki: chleb powszedni z masłem, jajko na twardo, ser biały, kabanosy, sałata, szczypior, pomidorki cherry, rzodkiewka, mleko, jabłko, pomarańcza

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami, placki dyniowe z sosem cacyki, kompot

Chleb lniany z masłem, pasztet mięsny, kalarepka, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten, jaja

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

CZWARTEK

23.10.2025

Płatki owsiane na mleku, bułka kajzerka z masłem, serek almette, papryka, jabłko, kiwi

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, buraki zasmażane, sok

Chleb tygrysi z masłem, sałata, wędlina, kiszony ogórek, herbata czarna z goździkami i limonką

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler

Alergeny: mleko, gluten

PIĄTEK

24.10.2025

Bułka ze szpinakiem, masło, parówka, pomidor, szczypior, kawa zbożowa, jabłko, melon

Kasza manna na rosole, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

Budyń z żurawiną, ciastka, winogrono

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja

Alergeny: mleko, gluten

 

Jadłospis 27-31.10.2025

PONIEDZIAŁEK

27.10.2025

Płatki gryczane na mleku, bułka paryska z masłem, miód, jabłko, gruszka

Zupa z soczewicy z ziemniakami i mięsem, szpinakowe naleśniki z serem białym, jogurtem i kiełkami słonecznika, marchewka do chrupania, kompot

Chleb graham z masłem, wędlina, papryka, herbata czarna

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja

Alergeny: mleko, gluten

WTOREK 

28.10.2025

Chleb dyniowy z masłem, serek śniadaniowy,  pomidorki cherry kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, banan

Zupa pomidorowa z makaronem, pieczeń rzymska, sos chrzanowy, purre ziemniaczane z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Chleb powszedni z masłem, pasta rybna, ogórek konserwowy, herbata owocowa

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten, ryba, jaja

ŚRODA

29.10.2025

Bufet szwedzki: chleb lniany z masłem, wędlina, ser żółty, pasta jajeczna, sałata, papryka, ogórek zielony, jabłko, winogrono

Kapuśniak z włoskiej kapusty z ziemniakami, potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem, kompot

Kisiel z jabłkiem, baton zbożowy, bakalie

Alergeny: mleko, gluten, jaja

Alergeny: mleko, gluten, seler

Alergeny: mleko, gluten, orzechy

CZWARTEK

30.10.2025

Bułka orkiszowa z masłem, twarożek ze szczypiorkiem rzodkiewka, mleko z miodem, jabłko, kiwi

Szczawiowa z jajkiem, wątróbka drobiowa duszona z szalotką, ziemniaki z koperkiem, sałata z jogurtem, kompot

Chleb powszedni z masłem, pasztet, kiszony ogórek, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten, miód

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

PIĄTEK

31.10.2025

Zacierka na mleku, bułka ze szpinakiem, masło, ser żółty, pomidor, szczypior, jabłko, mango

Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym, kotlety rybne, ziemniaki puree, kapusta kiszona zasmażana, kompot

Chleb żytni domowy z masłem, wędlina, pieczony burak, herbata czarna z imbirem i pomarańczą

Alergeny: mleko, gluten, jaja

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

 
 

1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie

 

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3. JAJA i produkty pochodne;

 

4. RYBY i produkty pochodne

 

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

 

6. SOJA i produkty pochodne

 

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

9. SELER i produkty pochodne

 

10. GORCZYCA i produkty pochodne

 

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

 

12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

 

13. ŁUBIN i produkty pochodne

 

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.