Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

 

 

Jadłospis 03-07.11.2025

PONIEDZIAŁEK

03.11.2025

Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka grahamka z masłem, ser żółty, papryka, gruszka, bakalie

Barszcz czerwony zabielany z tartymi burakami,  ziemniakami i mięsem, ryż zapiekany z jabłkiem, jogurt, kompot

Chleb powszedni z masłem, wędlina, kiszony ogórek, herbata ziołowa z cytrusami i imbirem

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

WTOREK 

04.11.2025

Bufet szwedzki: Chleb marchewkowy z masłem, pasta jajeczna, pasta z szynki, pasta twarogowa, rzodkiewka, awokado, pomidorki cherry, kiszony ogórek, szczypior, mleko z miodem, jabłko, orzechy

Rosół z makaronem, polędwiczki wieprzowe duszone z szalotką, ziemniaki, brokuły gotowane, kompot

Bananowy deser chia, ciastka zbożowe

Alergeny: mleko, gluten, jaja, orzechy

Alergeny: mleko, gluten, seler

Alergeny: mleko, gluten

ŚRODA

05.11.2025

Chleb powszedni z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, jabłko, winogrono

Zupa ogórkowa z ziemniakami, kotlet schabowy panierowany, puree koperkowe, surówka z warzyw mieszanych, kompot

Chleb lniany z masłem, ser żółty, papryka, herbata czarna

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

CZWARTEK

06.11.2025

Bufet szwedzki: Chleb tygrysi z masłem, wędlina, kabanosy, ser żółty,  sałata, szczypior, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, kawa inka z mlekiem, jabłko, kaki

Zupa marchewkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza pęczak, surówka z kalarepki, kompot

Chleb powszedni z masłem, pasztet, ogórek konserwowy, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler

Alergeny: mleko, gluten

PIĄTEK

07.11.2025

Kasza manna na mleku, chałka z masłem, mus dyniowy, jabłko, gruszka

Pomidorowa z ryżem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

Bułka kajzerka z masłem, sałata, wędlina, ogórek zielony, herbata owocowa

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba

Alergeny: mleko, gluten

 

Jadłospis 10-14.11.2025

PONIEDZIAŁEK

10.11.2025

Płatki owsiane z mlekiem, chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidorki cherry, chipsy jabłkowe, orzechy

Zalewajka z ziemniakami, naleśniki z musem gruszkowym, marchewka do chrupania, kompot

Chleb mazurski z masłem, kiełbasa krakowska obsuszana, kiszony ogórek, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten, orzechy

Alergeny: mleko, gluten, seler

Alergeny: mleko, gluten

WTOREK 

11.11.2025

   
   

ŚRODA

12.11.2025

Bułka grahamka z masłem, serek topiony, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon

Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni, stek duszony z cebulą, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot

Chleb powszedni z masłem, pasta z szynk i awokado, kalarepka, herbata czarna z cytrusami i imbirem

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

CZWARTEK

13.11.2025

Chleb żytni domowy z masłem, twarożek, rzodkiewka, szczypior, mleko z miodem, jabłko, winogrono

Krupnik z ziemniakami, makaron z indykiem w sosie pomidorowym, surówka z kiszonego ogórka, sok

Budyń, bułka maślana, banan

Alergeny: mleko, gluten, miód

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

PIĄTEK

14.11.2025

Chleb powszedni z masłem, serek almette, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, gruszka

Kasza manna na rosole, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

Chleb z soją i słonecznikiem, masło, humus, ogórek zielony, herbata owocowa z cytrusami

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba

Alergeny: mleko, gluten

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

 
 

1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie

 

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3. JAJA i produkty pochodne;

 

4. RYBY i produkty pochodne

 

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

 

6. SOJA i produkty pochodne

 

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

9. SELER i produkty pochodne

 

10. GORCZYCA i produkty pochodne

 

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

 

12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

 

13. ŁUBIN i produkty pochodne

 

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.