Jadłospis
Jadłospis 17-21.11.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 17.11.2025 | Bułka ze szpinakiem, masło, jajecznica, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, pomarańcza | Ryżanka, pieczone udziki, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot | Chleb lniany z masłem, paprykarz warzywny, kalarepka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 18.11.2025 | Rogal z masłem, krem kokosowo-migdałowy z daktylami, mleko, jabłko, mango | Zupa kalafiorowa z ziemniakami, kaszotto z indykiem i marchewką, kiszony ogórek, kompot | Chleb wielozbożowy z masłem, sałata, schab kruchy, papryka, herbata owocowa z imbirem i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: seler, gluten, mleko | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 19.11.2025 | Płatki z mlekiem, bułka grahamka z masłem, ser żółty, pomidor, jabłko, winogrono | Pomidorowa z makaronem, kotlet jajeczny, puree ziemniaczane, warzywa gotowane, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba | |
CZWARTEK 20.11.2025 | Kasza manna na mleku, chleb powszedni z masłem, ser żółty, papryka, jabłko, bakalie | Krupnik z ziemniakami, gulasz wołowy, kopytka, buraczki zasmażane, kompot | Kisiel z jabłkiem, ciasteczka owsiane, banan |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 21.11.2025 | Chleb z soją i słonecznikiem, masło, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon | Wiśniowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, ogórek zielony, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten, soja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
Jadłospis 24-28.11.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 24.11.2025 | Płatki owsiane, chałka z masłem, serek owocowy, jabłko, gruszka | Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, placki ziemniaczane, sos jogurtowy, surówka z warzyw mieszanych, kompot | Cheb powszedni z masłem, wędlina, papryka, herbata czarna z imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 25.11.2025 | Bufet szwedzki: chleb graham z masłem, jajka przepiórcze, serek topiony z szynką, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, winogrono | Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, puree ziemniaczane z koperkiem, marchewka oprószana, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny z kaszą jaglaną, kalarepa, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 26.11.2025 | Bułka kajzerka z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, kaki | Zupa brokułowa z ziemniakami, spaghetti z sosem bolognesse, surówka z kiszonego ogórka, kompot | Budyń, ciastka owsiane, banan |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 27.11.2025 | Bufet szwedzki: Chleb tygrysi z masłem, serek śniadaniowy, kabanosy, ser żółty mimmolle, sałata, szczypior, pomidor, rzodkiewka, kakao, jabłko, mandarynka | Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, potrawka z kurczaka, kasza bulgur, surówka z kalarepy i pora, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasztet, papryka, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 28.11.2025 | Kluski lane na mleku, bułka paryska z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i tartą rzodkiewką, jabłko, melon | Zupa marchewkowa z ziemniakami, łosoś w sosie śmietanowym, makaron, fasolka szparagowa, kompot | Chleb żytni domowy z masłem, sałata, wędlina, pomidor, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |
