Jadłospis
Jadłospis 14-18.07.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 14.07.2025 | Zupa budyniowa, chleb mazurski z masłem, serek topiony, papryka, jabłko, maliny i jeżyny | Barszcz czerwony z pierożkami, pieczone udziki, puree koperkowe, sałata z jogurtem, sok | Chleb powszedni z masłem, humus z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 15.07.2025 | Chleb powszedni z masłem, ser biały, szczypior, rzodkiewka, jabłko, banan | Brokułowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, sałatka z kiszonego ogórka, kompot | Bułka cynamonowa, jagody, kisiel do picia |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: seler, gluten, mleko | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 16.07.2025 | Kasza manna na mleku, bułka paryska z masłem, ser żółty, papryka, jabłka, czereśnie | Rosół z lanymi kluskami, filet z kurczaka w słoneczniku, ziemniaki, surówka z warzyw mieszanych, napój z siemienia lnianego z cytrusami | Chleb graham z masłem, sałata, wędlina, ogórek zielony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, słonecznik | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 17.07.2025 | Chleb powszedni z masłem, sałata, pasta jajeczna, awokado, pomidor, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, morele | Pieczarkowa z makaronem, pieczony łosoś, młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot | Pieczywo kukurydziane, pasta ze słonecznika, ogórek konserwowy, herbata ziołowa z cytryną |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, słonecznik | |
PIĄTEK 18.07.2025 | Chleb graham z masłem, parówka, ogórek zielony, ketchup, kawa inka z mlekiem, jabłko, mus owocowy, bakalie | Zupa ogórkowa z ryżem, placki ziemniaczane z jogurtem, marchewka do chrupania, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny z kasza jaglaną, kalarepka, bawarka |
Alergeny: mleko, gluten, orzechy | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |