Jadłospis
Jadłospis 8.04 - 12.04.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024-04-08 | Chałka z masłem, serek waniliowy, kakao, jabłko, banan | Zupa pomidorowa z lanymi kluskami, placki ziemniaczane z jogurtem , marchewka do chrupania, kompot | Chleb graham z masłem, pasta z szynki, ogórek zielony, pokrzywa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024-04-09 | BUFET SZWEDZKI: bułka paryska z masłem, jajka przepiórcze, ser żółty, wędlina, sałata, pomidorki cherry, ogórek zielony, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon | Zupa marchewkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana biała, buraczki zasmażane, sok | Chleb dyniowy z masłem, pasztet mięsny, papryka, kiełki słonecznika, herbata owocowa z imbirem, pomarańczą i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024-04-10 | Płatki owsiane z mlekiem, chleb powszedni z masłem, dżem, miód, banan | Zalewajka z ziemniakami, pierogi leniwe z masłem, brzoskwinia, ananas, dynia, kompot | Chleb lniany z masłem, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, miód | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba | |
CZWARTEK 2024-04-11 | Chleb tygrysi z masłem, ser żółty, pomidor, mleko, jabłko, kiwi | Zupa ogórkowa z ziemniakami, filet z kurczaka w sosie curry, ryż, surówka z pora, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, ogórek kiszony, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, sezam, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024-04-12 | Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka kajzerka z masłem, serek śniadaniowy, papryka, pomarańcza, jabłko | Zupa wiśniowa z makaronem, ryba smażona, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ogórek, herbata z imbirem i cytryną |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 15.04-19.04.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024.04.15 | Chleb mazurski z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, mus owocowy, bakalie | Lane kluski na rosole, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny, kiszony ogórek, herbata ziołowa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 2024.04.16 | Chleb mazurski z masłem, pasta z awokado, papryka, kakao, jabłko, gruszka | Kalafiorowa z ziemniakami i kurczakiem, ryż z jabłkiem, polewa jogurtowa, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, papryka, herbata czarna z cytrusami i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, seler | Alergeny: gluten, mleko | |
ŚRODA 2024.04.17 | Chleb lniany z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, kawa inka z mlekiem, mus owocowy, jabłko | Kasza mann na rosole, kotlet mielony drobiowy, ziemniaki, brokuł gotowany z rumiana bułką | Wafle ryżowe z masłem, sałata, wędlina, ogórek zielony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: jaja, seler, gluten | Alergeny: mleko | |
CZWARTEK 2024.04.18 | Crunchy bananowe z mlekiem, chałka z masłem, serek waniliowy, jabłko, banan | Jarzynowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza jęczmienna, surówka z kiszonego ogórka, kompot | Chleb powszedni z masłem, humus, papryka, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, seler, gluten | Alergeny: gluten, mleko | |
PIĄTEK 2024.04.19 | Bułka kajzerka z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, jabłko, winogrono | Pomidorowa z makaronem, kotlety rybne, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, sok | Kisiel z jabłkiem, ciasteczka maślane, banan, suszone śliwki |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: gluten, mleko |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |