Jadłospis
Jadłospis 08-12.12.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025 | Płatki owsiane na mleku, chleb powszedni z masłem, serek almette, pomidor, jabłko, melon | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i tartymi burakami, ryż z jabłkiem i polewą jogurtową, świeży ananas, napój z siemia lnianego z cytrusami | Chleb mazurski z masłem, filet z indyka, papryka, herbata z limonką i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten, | |
WTOREK 09.12.2025 | Bufet szwedzki: chleb marchewkowy z masłem, jajka przepiórcze, wędlina, ser topiony, sałata, ogórek zielony, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, mandarynki | Rosół z lanymi kluskami, puree ziemniaczane z koperkiem, kotlet mielony, surówka z białej kapusty, sok | Budyń z sosem jagodowym, banan, wafle kukurydziane |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 10.12.2025 | Płatki ryżowe na mleku, chleb lniany z masłem, ser żółty, pomidorki cherry, jabłko, winogrono | Krupnik z ziemniakami i mięsem, spaghetti z soczewicą i pomidorami, ogórek kiszony, kompot | Pieczywo chrupkie z masłem, pasta z szynki, ogórek konserwowy, herbata czarna z imbirem i pomarańczą |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 11.12.2025 | Bufet szwedzki: Chleb tygrysi z masłem, serek almette, wędlina, jajko na twardo, sałata, awokado, pomidor, ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, mandarynka | Zalewajka z ziemniakami i białą kiełbasą, pierś z kurczaka w sezamie, ziemniaki, buraczki, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasztet, ogórek zielony, mięta z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, sezam | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 12.12.2025 | Płatki owsiane z mlekiem, chałka z masłem, serek waniliowy, gruszka, jabłko | Pomidorowa z ryżem, pieczony łosoś, ziemniaki z koperkiem, gotowany brokuł, kompot | Bułka grahamka z masłem, ser żółty salami, papryka, herbata owoce leśne |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
Jadłospis 15-19.12.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 15.12.2025 | Płatki gryczane na mleku, rogal z masłem, serek czekoladowy, jabłko, banan | Zupa z soczewicy z ziemniakami, makaron razowy z duszonym indykiem, warzywa gotowane, kompot | Chleb mazurski z masłem, wędlina, ogórek kiszony, herbata owocowa z cytrusami i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: seler, gluten, mleko | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 16.12.2025 | Bufet szwedzki: Chleb marchewkowy z masłem, pasta jajeczna, kabanosy, ser żółty, sałata, papryka, ogórek zielony, kakao, jabłko, kaki | Zupa pomidorowa z ryżem, polędwiczki wieprzowe panierowane, puree ziemniaczane z koperkiem, fasolka szparagowa żółta polana rumiana bułką, sok | Chleb powszedni z masłem, humus, ogórek kiszony, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 17.12.2025 | Kasza manna na mleku, chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidor, szczypior, jabłko, winogrono | Barszcz czerwony z uszkami, ryba panierowana, ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana, kompot z suszu | Ciasta wigilijne, mandarynki, bakalie, herbata czarna z pomarańczami i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 18.12.2025 | Granola z mlekiem, bułka kajzerka z masłem, serek topiony, papryka, jabłko, bakalie, mus owocowy | Rosół z makaronem, wątróbka drobiowa duszona z szalotką, ziemniaki, surówka z kiszonego ogórka, kompot | Chleb powszedni z masłem, parówka na ciepło, ketchup, ogórek zielony, herbata ziołowa z cytryną |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 19.12.2025 | Bufet szwedzki: Chleb z soją i słonecznikiem, masło, serek almette, ser żółty, wędlina, awokado, rzodkiewka, pomidor, szczypior, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, gruszka | Zupa szczawiowa z jajkiem, pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot | Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny, ogórek kiszony, herbata owocowa z imbirem i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |
