Jadłospis
Jadłospis 03-07.11.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 03.11.2025 | Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka grahamka z masłem, ser żółty, papryka, gruszka, bakalie | Barszcz czerwony zabielany z tartymi burakami, ziemniakami i mięsem, ryż zapiekany z jabłkiem, jogurt, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, kiszony ogórek, herbata ziołowa z cytrusami i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 04.11.2025 | Bufet szwedzki: Chleb marchewkowy z masłem, pasta jajeczna, pasta z szynki, pasta twarogowa, rzodkiewka, awokado, pomidorki cherry, kiszony ogórek, szczypior, mleko z miodem, jabłko, orzechy | Rosół z makaronem, polędwiczki wieprzowe duszone z szalotką, ziemniaki, brokuły gotowane, kompot | Bananowy deser chia, ciastka zbożowe |
Alergeny: mleko, gluten, jaja, orzechy | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 05.11.2025 | Chleb powszedni z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, bawarka, jabłko, winogrono | Zupa ogórkowa z ziemniakami, kotlet schabowy panierowany, puree koperkowe, surówka z warzyw mieszanych, kompot | Chleb lniany z masłem, ser żółty, papryka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 06.11.2025 | Bufet szwedzki: Chleb tygrysi z masłem, wędlina, kabanosy, ser żółty, sałata, szczypior, pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony, kawa inka z mlekiem, jabłko, kaki | Zupa marchewkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza pęczak, surówka z kalarepki, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasztet, ogórek konserwowy, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 07.11.2025 | Kasza manna na mleku, chałka z masłem, mus dyniowy, jabłko, gruszka | Pomidorowa z ryżem, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Bułka kajzerka z masłem, sałata, wędlina, ogórek zielony, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
Jadłospis 10-14.11.2025 | |||
PONIEDZIAŁEK 10.11.2025 | Płatki owsiane z mlekiem, chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidorki cherry, chipsy jabłkowe, orzechy | Zalewajka z ziemniakami, naleśniki z musem gruszkowym, marchewka do chrupania, kompot | Chleb mazurski z masłem, kiełbasa krakowska obsuszana, kiszony ogórek, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, orzechy | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
WTOREK 11.11.2025 | |||
ŚRODA 12.11.2025 | Bułka grahamka z masłem, serek topiony, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon | Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni, stek duszony z cebulą, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z szynk i awokado, kalarepka, herbata czarna z cytrusami i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 13.11.2025 | Chleb żytni domowy z masłem, twarożek, rzodkiewka, szczypior, mleko z miodem, jabłko, winogrono | Krupnik z ziemniakami, makaron z indykiem w sosie pomidorowym, surówka z kiszonego ogórka, sok | Budyń, bułka maślana, banan |
Alergeny: mleko, gluten, miód | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 14.11.2025 | Chleb powszedni z masłem, serek almette, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, gruszka | Kasza manna na rosole, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Chleb z soją i słonecznikiem, masło, humus, ogórek zielony, herbata owocowa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten | |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |
