Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

 

 

Jadłospis 17-21.11.2025

PONIEDZIAŁEK

17.11.2025

Bułka ze szpinakiem, masło, jajecznica, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, pomarańcza

Ryżanka, pieczone udziki, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

Chleb lniany z masłem, paprykarz warzywny, kalarepka, herbata czarna

Alergeny: mleko, gluten, jaja

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

WTOREK 

18.11.2025

Rogal z masłem, krem kokosowo-migdałowy z daktylami, mleko, jabłko, mango

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, kaszotto z indykiem i marchewką, kiszony ogórek, kompot

Chleb wielozbożowy z masłem, sałata, schab kruchy, papryka, herbata owocowa z imbirem i goździkami

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: seler, gluten, mleko

Alergeny: mleko, gluten

ŚRODA

19.11.2025

Płatki z mlekiem, bułka grahamka z masłem, ser żółty, pomidor, jabłko, winogrono

Pomidorowa z makaronem, kotlet jajeczny, puree ziemniaczane, warzywa gotowane, kompot

Chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba

CZWARTEK

20.11.2025

Kasza manna na mleku, chleb powszedni z masłem, ser żółty, papryka, jabłko, bakalie

Krupnik z ziemniakami, gulasz wołowy, kopytka, buraczki zasmażane, kompot

Kisiel z jabłkiem, ciasteczka owsiane, banan

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

PIĄTEK

21.11.2025

Chleb z soją i słonecznikiem, masło,  twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon

Wiśniowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki z koperkiem,  surówka z kiszonej kapusty, kompot

Chleb powszedni z masłem, wędlina, ogórek zielony, herbata owocowa

Alergeny: mleko, gluten, soja

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba

Alergeny: mleko, gluten

 

Jadłospis 24-28.11.2025

PONIEDZIAŁEK

24.11.2025

Płatki owsiane, chałka z masłem, serek owocowy, jabłko, gruszka

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, placki ziemniaczane, sos jogurtowy, surówka z warzyw mieszanych, kompot

Cheb powszedni z masłem, wędlina, papryka, herbata czarna z imbirem

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

WTOREK 

25.11.2025

Bufet szwedzki: chleb graham z masłem, jajka przepiórcze, serek topiony z szynką, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek zielony, szczypior, kawa inka z mlekiem, jabłko, winogrono

Zupa ogórkowa z ryżem, kotlet schabowy, puree ziemniaczane z koperkiem, marchewka oprószana, kompot

Chleb powszedni z masłem, paprykarz warzywny z kaszą jaglaną, kalarepa, herbata ziołowa

Alergeny: mleko, gluten, jaja

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

ŚRODA

26.11.2025

Bułka kajzerka z masłem, parówka, ketchup, ogórek zielony, kawa zbożowa z mlekiem, jabłko, kaki

Zupa brokułowa z ziemniakami, spaghetti z sosem bolognesse, surówka z kiszonego ogórka, kompot

Budyń, ciastka owsiane, banan

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja

Alergeny: mleko, gluten

CZWARTEK

27.11.2025

Bufet szwedzki: Chleb tygrysi z masłem, serek śniadaniowy, kabanosy, ser żółty mimmolle,  sałata, szczypior, pomidor, rzodkiewka, kakao, jabłko, mandarynka

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, potrawka z kurczaka, kasza bulgur, surówka z kalarepy i pora, kompot

Chleb powszedni z masłem, pasztet, papryka, herbata owocowa

Alergeny: mleko, gluten

Alergeny: mleko, gluten, seler

Alergeny: mleko, gluten

PIĄTEK

28.11.2025

Kluski lane na mleku, bułka paryska z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i tartą rzodkiewką, jabłko, melon

Zupa marchewkowa z ziemniakami, łosoś w sosie śmietanowym, makaron, fasolka szparagowa, kompot

Chleb żytni domowy z masłem, sałata, wędlina, pomidor, herbata czarna

Alergeny: mleko, gluten, jaja

Alergeny: mleko, gluten, seler, ryba, jaja

Alergeny: mleko, gluten

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

 
 

1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie

 

2. SKORUPIAKI i produkty pochodne

 

3. JAJA i produkty pochodne;

 

4. RYBY i produkty pochodne

 

5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

 

6. SOJA i produkty pochodne

 

7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

 

9. SELER i produkty pochodne

 

10. GORCZYCA i produkty pochodne

 

11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

 

12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

 

13. ŁUBIN i produkty pochodne

 

14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.