Jadłospis
Jadłospis 18.11- 25.11.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024-11-18 | Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb graham z masłem, ser żółty, pomidor, jabłko, pomarańcza | Pomidorowa z ryżem, kotlet jajeczny, puree ziemniaczane, warzywa gotowane, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten, jaja, ryba | |
WTOREK 2024-11.19 | Rogal z masłem, serek czekoladowy, mleko, jabłko, mango | Zupa kalafiorowa z ziemniakami, kaszotto z indykiem i marchewką, kiszony ogórek, sok | Chleb wielozbożowy z masłem, sałata, schab kruchy, papryka, herbata owocowa z imbirem i goździkami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: seler, gluten, mleko | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024-11-20 | Bułka kajzerka z masłem, jajecznica, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, winogrono | Rosół z lanymi kluskami, pieczone udziki, ziemniaki, sałata z jogurtem, kompot | Chleb lniany z masłem, paprykarz warzywny, kalarepka, herbata czarna |
Alergeny: mleko, gluten, jaja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024-11-21 | Kasza manna na mleku, chleb powszedni z masłem, ser żółty, papryka, jabłko, bakalie | Zupa fasolowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kopytka, buraczki zasmażane, sok | Kisiel z jabłkiem, ciasteczka owsiane, banan |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024-11-22 | Chleb z soją i słonecznikiem, masło, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon | Pieczarkowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Chleb powszedni z masłem, wędlina, ogórek zielony, herbata owocowa |
Alergeny: mleko, gluten, soja | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten |
Jadłospis 11.11-15.11.2024 | |||
PONIEDZIAŁEK 2024.11.11 | Święto Niepodległości | ||
WTOREK 2024.11.12 | Płatki owsiane z mlekiem, chleb powszedni z masłem, ser żółty, pomidorki cherry, mus owocowy, orzechy | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i tartymi burakami, ryż zapiekany z jabłkiem, polewa jogurtowa, marchew do chrupania, sok | Chleb mazurski z masłem, kiełbasa krakowska obsuszana, kiszony ogórek, herbata ziołowa |
Alergeny: mleko, gluten, orzechy | Alergeny: mleko, gluten, seler | Alergeny: mleko, gluten | |
ŚRODA 2024.11.13 | Bułka grahamka z masłem, serek topiony, papryka, kawa inka z mlekiem, jabłko, melon | Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni, stek duszony z cebulą, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot | Chleb powszedni z masłem, pasta z szynki, kalarepka, herbata czarna z cytrusami i imbirem |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
CZWARTEK 2024.11.14 | Chleb żytni domowy z masłem, twarożek, rzodkiewka, szczypior, mleko z miodem, jabłko, winogrono | Krupnik z ziemniakami, makaron z indykiem w sosie pomidorowym, surówka z kiszonego ogórka, sok | Budyń, pieczywo ryżowe, banan |
Alergeny: mleko, gluten, miód | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja | Alergeny: mleko, gluten | |
PIĄTEK 2024.11.15 | Chleb powszedni z masłem, serek almette, pomidor, szczypior, kakao, jabłko, gruszka | Kasza manna na rosole, ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot | Chleb z soją i słonecznikiem, masło, pasztet, ogórek zielony, herbata owocowa z cytrusami |
Alergeny: mleko, gluten | Alergeny: mleko, gluten, seler, jaja, ryba | Alergeny: mleko, gluten |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól niskosodowa, sól morska, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czerwona słodka papryka, curry, lubczyk, oregano, bazylia, tymianek, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
ALERGENY: Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) | |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie | |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne | |
3. JAJA i produkty pochodne; | |
4. RYBY i produkty pochodne | |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne | |
6. SOJA i produkty pochodne | |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | |
8. ORZECHY tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje / orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia) lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego | |
9. SELER i produkty pochodne | |
10. GORCZYCA i produkty pochodne | |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne | |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców | |
13. ŁUBIN i produkty pochodne | |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne | |
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka od lekarza specjalisty - Alergologa).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju. | |